NEWS

Important! Submission to the 12th IN THE PALACE ISFF is CLOSED!
2014-04-02

Submission of film entries to the 12th In The Palace ISFF through www.inthepalace.com, Reelport and Festhome platforms is now CLOSED.

The authors of all selected films will be notified by April 20, 2014 .

THANKS to all involved! Wish you the best of luck!

Stay tuned!

In the palace-end_campaign

 

Last Call for Entries: 12th IN THE PALACE International Short Film Festival
2014-03-01

IN THE PALACE 2014 LATE DEADLINE

"В ДВОРЕЦА" СЕ ЗАВЪРНА ОТ ФЕСТИВАЛА В КЛЕРМОН-ФЕРАН
2014-02-12

Кинофестивалът “В Двореца” се завърна от 36-ия Международен фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран (Франция; 31.01 - 08.02). Фестивалът е един от най-престижните форуми за дадения формат в цял свят и често е определян като Кан на късометражното кино.

Екипът на “В Двореца” присъства на събитието за четвърта поредна година като непосредствено след пристигането си в Клермон се присъедини към Годишното общо събрание на International Short Film Conference (ISFC). В срещата, последвана от официална вечеря, взеха участие повече от 70 представители на фестивали от цял свят, сред които Palm Springs International Short Film Festival, Sao Paulo International Short Film Festival, Sapporo Short Fest Committee, Bogota Short Film Festival, Busan International Short Film Festival и много други. Част от програмата бе посветена на включването на нови членове към комисията, като българският фестивал “В Двореца” заяви желание да се присъедини към най-голямата мрежа от фестивали за късометражно кино в света.

Отличителен сегмент от фестивала в Клермон-Феран е най-мащабният в световни мащаби пазар за късометражно кино, който традиционно е място за професионална среща и обсъждане на съвместни проекти между организации, ангажирани с промоцията на кино и медии, държавни агенции, продукционни и дистрибуционни компании, мрежи, асоциации и кинофестивали, промотиращи дейността си. “В Двореца” сътрудничи с множество организации от чужбина, като в рамките на пазара проведе срещи както с вече дългогодишни партньори, така и стартира подготовката на нови международни проекти в диалог с водещи организации от Великобритания, Германия, Норвегия, Португалия, Израел и Япония.

В Клермон-Феран се състоя и годишната среща на фестивалите от мрежата Euroshort. “В Двореца” е един от учредителите на мрежата, като в рамките на 11-то си издание присъди номинацията Euroshort на филма с реж. Деян Барарев "Ботев е идиот". Филмът бе включен в специална DVD компилация, представяща номинирани млади режисьори от пет държави и бе разпространена сред всички организации, представени на 29-то издание на Маршето в Клермон. В рамките на тази година се очаква към мрежата, в която са представени България, Италия, Турция, Шотландия и Хърватия, да се присъединят и фестивали от Белгия, Латвия, Полша и Украйна. Основна цел на Euroshort е промоцията на филми на млади режисьори (до 29 г.) сред широка мрежа от фестивали, дистрибутори и байери, а също така съвместното изготвяне на каталог, представящ сто от най-успешните европейски късометражни филми за десетилетието. Следващата среща на мрежата ще се състои в рамките на 12-то издание на “В Двореца” (28.06-04.07), когато партньорите официално ще представят инициативата пред гостите на фестивала.

Други международни проекти ще бъдат осъществени в сътрудничество с фестивалите interfilm –  Berlin (Германия) и Encounters (Англия), а също с водещите фестивали за късометражно кино от трите Балтийски държави: Литва, Латвия и Естония.

Традиционно на питчинг сесията Euro Connection, провеждаща се в рамките на фестивала в Клермон (04-05.02), се представят и проекти от България, търсещи потенциални копродуценти и допълнително финансиране. Тази година бе представен игралният “Село Планински Извор” с реж. Алекс Момчев и прод. Илиан Джевелеков (Miramar Film). Сред останалите 15 проекта бе и “Foul Play” от Ирландия на Уна Киърни. За първи път проектът бе представен на питчинг сесията в Балчик през 2011 г., когато Уна спечели Златното кюлче за най-добър питч.

Сред поканените продуценти за панела на питчинг сесията бяха Ваня Райнова от компания “Портокал” и Себастиан Вейланд от “Director's Darling Development” (Германия). Ваня и Себастиан са продуценти на филма “Чест” на реж. Павел Веснаков, който в събота спечели “Grand Prix” наградата на фестивала и Номинация за Европейските филмови награди. Това е първият български режисьор, постигнал подобен успех, отнасяйки голямата награда на феста. Официалната прожекция на “Чест” в рамките на фестивала се състоя в сряда вечер (05.02), когато в голямата зала на Maison de la Culture се събраха повече от 1 400 души. Павел печели наградите за най-добър игрален филм от националния конкурс "В Двореца" две години подред - с филма си "Влакове" през 2011 г. и с "Парафиненият принц" през 2012 г. Третият му късометражен филм "Чест" е финансово подкрепен за първи път на питчинг сесията в Балчик по време на Десетото издание на фестивала. 

Огромният успех на Павел Веснаков и екипа на филма “Чест”, който в Клермон научи за селектирането му и от престижния кинофестивал в Тампере, ознаменува пореден пробив за българското късометражно кино, което за съжаление не присъства на официалната европейска кинокарта на късия метър. Надяваме се, на юбилейното 30-то издание на професионалното изложение в Клермон-Феран ще намери място и Български щанд, който да представи пред света успешни млади български автори и филми, редом със страни като Румъния, Гърция, Хърватска и Словения.

На път към България, “В Двореца” се отби през Амстердам, където се срещна с един от професионалистите, който ще журира фестивала тази година. Имената от журито и акцентите от програмата на събитието предстои да бъдат обявени.

3rd Call for Entries: 12th IN THE PALACE International Short Film Festival
2014-02-01

IN THE PALACE 2014 CALL FOR ENTRIES

IN THE PALACE WISHES YOU A HAPPY NEW YEAR!
2013-12-25

IN-THE-PALACE-2014

Call for Entries: 12th IN THE PALACE International Short Film Festival
2013-10-01

Call for Entries: 12th IN THE PALACE International Short Film Festival

 

News RSS